Bob dneva ...
Torek, 11. december 2018

Zdravko Duša, urednik in prevajalec:
"Ni več avtor tisti, ki premika po mili
volji osebke po svoji scenografiji, ampak
je sam postal predmet nadzora, opazovanja,
cenzure."

Ponedeljek, 10. december 2018

Irena Srša Žnidarič, ravnateljica: "Človek ni ovca za striženje, ampak mora znati tudi prodati svoje delo."

Sobota, 8. december 2018
Igor Grdina, zgodovinar: "Radi imamo tiste, ki tolčejo po mizi in kaj razbijejo, ker so videti odločni. Pa so res? Ali ni veličina v tem, da se povežejo različne energije? Pa tudi, zakaj bi morali imeti enega največjega?"

Petek, 7. december 2018

Aleksander Čeferin, predsednik Uefe: "Nogomet je kot religija, le da mi bogove menjamo vsakih deset let. Navijači so popolnoma predani, živijo za nogomet, za svoj klub, svojo reprezentanco, nas pa je tudi več kot vsake druge verske skupnosti."

Četrtek, 6. december 2018
Vladimir Prebilič, zgodovinar: "Naša vojna je bila vojna vseh Slovenk in Slovencev, bili smo poenoteni. Na to bi morali biti izjemno ponosni in o tem podučevati naše rodove, ki žal o tem ne vedo skorajda ničesar."

Sreda, 5. december 2018

Aljoša Slameršak, klimatolog: "Dokler bomo nadaljevali segrevanje ozračja, bodo naraščalistroški prilagoditev in odpravljanja škode. Edina izbira, ki jo imamo, je, kdaj in za kaj bomo plačali račun, ki nam ga izstavljajo podnebne spremembe."

Torek, 4. december 2018

Dr. Rudi Klanjšek, sociolog: "Med Mariborčani in volivci drugod je navzoč močan resentiment do vladajočih elit, pa tudi do intelektualizma, ki se mu očita, da je v svoji visoki drži pozabil na malega oziroma preprostega človeka."

Ponedeljek, 3. december 2018

Petra Weingerl, pravnica: "Ljudje včasih mislijo, da so prodajalci Top Shopa izjemno prijazni, ker so pripravljeni menjati izdelek in vrnejo denar, vendar je to osnovna pravica, ne privilegij."

Sobota, 1. december 2018

Bernarda Fink Inzko, mezzosopranistka: "S Slovenijo je kot s tvojo mamo, ki je, kakršnakoli že, majhna ali velika, temna ali svetla, zate vedno lepa. Nihče ni popoln."Petek, 30. november 2018

Alma R. Selimović, producentka: "Umetnost je morda zadnja, ki te lahko iztrga iz časa, ki je podrejen telefonu, računalniku in hitremu premiku. Enostavno moraš se posvetiti nečemu, česar morda ne razumeš takoj in kar zahteva miselni napor."Četrtek, 29. november 2018

Mitja Jermol, raziskovalec: "Danes mulec s telefonom poslika enačbo in dobi rezultat in postopek. A še vedno razmišljamo, če smo se mučili mi, naj se še oni. V bistvu torej mi stari našo preteklost projiciramo v prihodnost mladine."

Sreda, 28. november 2018

Igor Pison, režiser: "Upam, da bodo gledališke hiše dvignile raven zahtevnosti, kajti teater ne bo nikoli konkuriral nakupovalnim centrom. Gledališče ima namreč drugo funkcijo. Ne banalizirajmo kulture, ne nižajmo je."

Torek, 27. november 2018

Jernej Amon Prodnik, visokošolski profesor: "Da vsem članom skupnosti pripadajo enake formalne pravice, je temelj modernih sekularnih držav od odprave fevdalnih odnosov naprej, ko so pravice izhajale prav iz porekla posameznika."

Ponedeljek, 26. november 2018

Majda Struc, prva častna članica Zveze prijateljev mladine Maribor: "Zelo lahko je reči, v Mariboru sem doma, žal pa je vedno manj možnosti reči, v tem mestu sem sit in zadovoljen."

Sobota, 24. november 2018

Dr. Andrej Blatnik, predavatelj, urednik in pisatelj: "Če bi hotel slovenski avtor zaslužitipovprečno slovensko bruto plačo, bi moral napisati bestseler vsakih pet mesecev, kar ne uspe nikomur na svetu."

Petek, 23. november 2018

Gorazd Bende, direktor cone Tezno: "Napačna pot je, ko si drugokategorni voditelji zberejo okoli sebe tretjekategorne kimavce."

Četrtek, 22. november 2018

Robert Golob, profesor in direktor: "Politiki se žal še vedno ne sanja o dimenzijah posledic podnebnih sprememb, v Sloveniji pa vlada lažna logika, da so naše zmožnosti omejene."Sreda, 21. november 2018
Alojz Kaučič, župan: "Trenutni položaj občin je najslabši v zgodovini, a verjamem obljubam premierja, da bo bolj poskrbel za njihovo delovanje. Da se bo trend nenehnega dodajanja novih obveznosti na račun zmanjšanja naložb končal."

Torek, 20. november 2018

Andraž Zorko, politični analitik: "Kaj pa, če so volivci spoznali, da je županska funkcija še veliko bolj pomembna, kot so mislili do sedaj? Ker namreč, kdo drug pa je danes predsednik vlade, če ne ravno nekdanji župan Kamnika."

Ponedeljek, 19. november 2018

Primož Benko, kitarist Siddharte: "Publike absolutno ne podcenjujemo. Verjamemo, da je sposobna sprejeti tovrstno glasbo, če jo s tem hkrati še izobrazimo, pa toliko bolje."

Sobota, 17. november 2018

Bronja Žakelj, pisateljica: "Ko te je strah, je edina tolažba, ki ti jo lahko nekdo da, ta, da ta strah sprejme, da ga razume, da ga ne tlači nazaj vate. Vse druge floskule ne pomagajo."Petek, 16. november 2018

Boštjan Narat, glasbenik in filozof: "Ko oportunistični pridigarji pridobijo moč in oblast, se znajdemo v kaosu splošne histerije in panike, kar je teren, na katerem se razum ne znajde najbolje."

Četrtek, 15. november 2018

Peter Škerl, ilustrator: "Cankarja je letos treba pač na veliko predstavljati. Vendar ga ob tem ne olepševati in pocukrati, dovolj je, da mu daš občutljivost, ker ustreza temu času, ko so razlike med bogatimi in revnimi večje."Sreda, 14. november 2018

Bojan Brezigar, novinar in politik: "Pripadnik naroda, ki je v prejšnjem stoletju doživel toliko gorja, ne bi smel oklevati, za katero stran naj se odloči."Torek, 13. november 2018

Edward Clug, baletnik in koreograf: "Današnji človek ima možnost deliti čustva in jih sprejeti. A kako pogosto se temu odrekamo in postanemo manipulirane lutke lastnih ambicij in iluzij."

Ponedeljek, 12. november 2018
Marta Kos, veleposlanica: "Skozi zgodovino smo zelo veliko dosegli, zato se pogosto
sprašujem, kako smo Slovenci lahko tako zelo uspešni, doma in v tujini, če pa imamo v glavnem tako slabo mnenje o sebi."

Sobota, 10. november 2018

Marko Jazbec, predsednik uprave Save Re: "Vztrajam, da se kakovost nadzornih svetov v zadnjih letih zelo dviguje. Ključno je, da so ti v podjetjih stabilni in profesionalni ... To je za podjetja v državni lasti eden pomembnejših dejavnikov stabilnosti."Petek, 9. november 2018

Andreja Kutin Lednik, novinarka: "Narava ni zavora, ampak priložnost, in če še združijo moči ljudje različnih strok in znanj, lahko pridobijo vsi."

Četrtek, 8. november 2018

Davorin Kračun, predsednik fiskalnega sveta: "Krizo bi primerjal s prometno nesrečo. Tudi prometne nesreče ne napovemo, ampak se zgodi. Seveda pa se ji lahko izognemo s pametno vožnjo ali pa posledice omilimo vsaj z dobro opremo."

Sreda, 7. november 2018

Dr. Peter Glavič, ekonomist: "S tem ko bodo tujci imeli v lasti slovenske banke, bodo oni odločali, komu se podeli kredit in komu ne. S tem postajamo hlapci - delali bomo v dobro drugih. Izgubili bomo lastno državo, saj brez ekonomske ni politične suverenosti."

Torek, 6. november 2018

Etelka Korpič Horvat, ustavna sodnica: "Ni hujšega, kot če se nadarjeni mladi zaradi pomanjkanja denarja ne morejo izobraževati in svojih stvaritev pokazati svetu."

Ponedeljek, 5. november 2018

Matjaž Gregorič, biolog: "Otroke bi morali od osnovne šole dalje vzgajati v sposobnosti kritičnega presojanja. Da bi se tudi naučili, koliko ti recimo lažejo možgani."

Sobota, 3. november 2018

Nina Betteto, vrhovna sodnica: "Slepili bi se, če bi od sodnika terjali, da ga zadeve v družbi, politiki ne zanimajo, vznemirjajo. Zato bi po mojem bilo koristno, če bi sodniki odprto položili karte na mizo, pojasnili, kakšna je njihova ideološka opredelitev."

Petek, 2. november 2018

Boštjan Narat, glasbenik in filozof: "Pomanjkanje denarja je znak neuspeha, krivdo za neuspeh pa v atomizirani družbi vse bolj nosi vsak sam, in ker krivdo vselej spremljata nelagodje in sram, je o finančni stiski vse težje govoriti."Torek, 30. oktober 2018

Dr. Verica Trstenjak, pravnica: "Politikom sporočam: ne govorite, da podpirate strokovnjake. Podpirate jih le, če so slučajno vaši. In politiki, ne govorite, da podpirate vračanje strokovnjakov iz tujine, ker jim vračanje preprečujete."Ponedeljek, 29. oktober 2018

Borut Peršolja, inštruktor planinske vzgoje: "Zeleni turizem ne pomeni naravovarstvenega turizma ali z gorsko naravo usklajene gospodarske dejavnosti. Zeleni turizem žal pomeni le prodajanje narave."

Sobota, 27. oktober 2018

Horst Ogris, novinar: "Bolj grozne besede, kot je zamejec, ne poznam. Potemtakem je zame, ki sedim tukaj v Slovenjem Plajberku, tisti na drugi strani Karavank, v Tržiču, tudi zamejec. Zame je to slabšalen izraz, prazna floskula, enako kot enotni kulturni prostor."Petek, 26. oktober 2018

Jure Novak, režiser in performer: "Umetniške svobode ne omejuje politika, ker ta že dolgo ve, da je ignoranca bolj učinkovita od konflikta."

Četrtek, 25. oktober 2018

Sonja Filipič, ravnateljica: "Dobro, da človek ne ve, kako dolgo bo moral čakati, ker bi vmes obupal."

Sreda, 24. oktober 2018

Gregor Zorc, igralec: "Lažje je biti negativen. Za "za" moraš bolj misliti kot za "ne"."

Torek, 23. oktober 2018

Andrej Markota, zdravnik: "Škoda je, če ne izkoristimo možnosti, na katere lahko vplivamo - da se očividec odloči za oživljanjein da uporabi defibrilator. Tudi če mu ne uspe, je naredil največ, kar je lahko."

Ponedeljek, 22. oktober 2018

Tomaž Kancler, arhitekt, občinski urbanist v Mariboru: "Naklonjeni smo gostilniškemu odločanju, ko skupina med debato že vidi nekoga, ki je "pameten", in oceni, da bi lahko bil župan."Sobota, 20. oktober 2018

Janez Škof, igralec: "Vseeno smo lažje živeli kot mladi danes. Od svobodnega statusa lahko zelo malo igralcev živi. Tisti, ki smo v službi, pa smo 200-odstotno angažirani."Petek, 19. oktober 2018

Boštjan Narat, glasbenik in filozof: "Soočenje dveh floskul ne more ustvariti ničesar drugega kot miselno praznino, v kateri sila težnosti nujno opravi svoje in nas vse skupaj potegne na dno."

Četrtek, 18. oktober 2018

Alojz Ihan, zdravnik, pesnik in pisatelj: "O medicini je težko komunicirati, ker je to močno obarvano z aferami. A zdravniki smo se pozno zavedeli, da smo prešli iz medicine, ko je za paciente moralo biti vse dovolj dobro."Sreda, 17. oktober 2018

Miran Pustoslemšek, psihiater: "Ključni problem naše zahojenosti je nepragmatična domačijskost, ki ne favorizira sposobnih drugače mislečih ljudi, ampak na prvo mesto postavlja lojalnost in podredljivost ali pa trguje po principu zvez in poznanstev."

Torek, 16. oktober 2018

Mitja Čander, kulturnik: "Župan lahko pospeši proces reanimacije mesta, za dejanski razcvet pa bo moral vsak meščan začeti najprej pri sebi."

Ponedeljek, 15. oktober 2018

Branka D. Jurišić, specialna pedagoginja: "Od otrok pričakujemo, da bodo njihovi dosežki izjemni, pri določeni starosti, ko naj bi že nekaj obvladali, pa še vedno to počnemo namesto njih."Sobota, 13. oktober 2018

Boštjan Gorjup, menedžer: "Naša največja težava ta trenutek je enormen odliv mladih v tujino. Nam se hiša ruši v temeljih. Kaže, da smo preslišali vse alarme. Brez prispevka teh možganov pri nas ne bo razvoja in napredka."Petek, 12. oktober 2018

Metka Kavčič, akademska kiparka: "Bodoči učitelji so morali včasih v gledališče, morali so hoditi na koncerte, se seznanjati z vsem kulturnim, torej z vsem, kar spada k osebi, ki bo oblikovala generacije."

Četrtek, 11. oktober 2018
Iztok Osojnik, pesnik: "Biti pesnik v imperiju globalnega prekernega hlapčevanja pomeni alternativo: resno svobodno delo, ki človeka ustanavlja za vse kaj drugega kot za potrošni odpadek."

Sreda, 10. oktober 2018

Jernej Forbici, slikar in direktor umetniškega festivala Art Stays: "Umetniki ustvarjajo objekte kot nekakšna zavetišča, kamor se bomo umaknili, ko se bo najhujše res zgodilo."

Torek, 9. oktober 2018

Dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja: "Vsekakor živimo v prelomnem času, odloča se o praktično vsem, kar se bo zgodilo s človeštvom na tem planetu; koliko nas bo, kako bomo živeli in ali bodo prihajajoče generacije preživele."Ponedeljek, 8. oktober 2018

Štefan Muraus, nekdanji ravnatelj: "Nekateri otroci bi bili z veseljem šivilje ali mizarji, pa jim velikokrat starši tega ne dovolijo. Ne prisluhnejo ne svojim otrokom ne nam, pedagogom."

Sobota, 6. oktober 2018

Ivan Lorenčič, ravnatelj II. gimnazije Maribor: "Pri nas imamo pametne otroke in, veste, tukaj ni floskul in blefiranja. Otroci vas preberejo, če ne znate dovolj in niste dovolj dobri."Petek, 5. oktober 2018

Aksinja Kermauner, Društvo slovenskih pisateljev: "Že v temelje društva je vpisano, da smo liberalni in svobodomiselni, avantgardni in da zakričimo, če zaznamo krivice. Ampak to se mi ne zdi politika, to je osnovna človeška morala."Četrtek, 4. oktober 2018

Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije: "Brez inovacij je skorja kruha bolj trda in od njih je odvisno, koliko si bomo lahko namazali na kruh."

Sreda, 3. oktober 2018

Ninna Kozorog, zdravnica in humanitarna aktivistka: "Poškodbe so postale del rekreativnega športa, čeprav bi moralo gibanje pravzaprav naše zdravje varovati, ga ohranjati. Še več, včasih se zdi, da se "moč" treninga meri ravno po poškodbah."

Torek, 2. oktober 2018

Goran Novković, izvršni direktor SBC - Kluba slovenskih podjetnikov: "Delitev na tiste, ki so za podjetnost, in tiste, ki so za socialo, je v Sloveniji umetna delitev. V razvitih članicah EU vedo, da gre oboje skupaj."

Ponedeljek, 1. oktober 2018

Marjan Cencen, diplomat: "Eno je statistika, drugo pa percepcija ljudi. Kanadčani gledajo na svojo državo na bolj optimističen način v nasprotju z nami.Vsi verjamejo, da je Kanada simbol liberalne demokracije."Sobota, 29. september 2018

Tomaž Ogris, pisatelj: "Telefona nimam, ker ga zavestno odklanjam. Nočem biti stalno "online". Ko sedim ali sem v gozdu, sem zelo restriktiven in ne morem uvideti, zakaj naj bi bil človek, ki me kliče, naenkrat bolj pomemben kot tisti, ki je z mano."Petek, 28. september 2018

Dr. Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov: "Tudi praljudje niso imeli strašno velikih čekanov in krempljev, ampak je bila njihovamoč v možganih, v iskanju rešitev problemov. Zato je človeštvo preživelo."

Četrtek, 27. september 2018

Blaž Petkovič, novinar: "Tistih, ki sedijo v programskem svetu RTV, vsaj večine, razvoj naše največje medijske hiše že dolgo ne zanima več. Ne zanima jih, kako bo javna radiotelevizija preživela v vse hujših razmerah, ki vladajo na medijskem trgu."

Sreda, 26. september 2018

Matej Avbelj, profesor prava: "Vse preveč je drobnjakarskega provincializma, vse preveč se ukvarjamo sami s seboj in za svoje težave krivimo druge."Torek, 25. september 2018

Adriana Magdovski, pianistka: "Imam občutek, da se je kakovost v tem času popolnoma razvrednotila, priča smo kiču in samopromociji, vse skupaj je že malce nagnusno."

Ponedeljek, 24. september 2018

Uroš Peterc, tolmač: "Na protokolarnih dogodkih bi si morali dovoliti, zabičati in sebi predpisati, da slovenščino izpostavljamo kot naš jezik, kot dokaz kulturne samobitnosti. Ker kaj ima narod drugega kot jezik, sploh slovenski."

Sobota, 22. september 2018

Marko Radmilovič, publicist: "Kakorkoli, šimfanje je izginilo. Ni ga več ... Vse informacije, ki jih imamo o soljudeh, so popolne. Objekti obrekanja nam jih na spletu dostavljajo sami in tako smo ostali brez obrekovalskega materiala."Petek, 21. september 2018

Katja Hus, Greenpeace: "Kakšno neurje mora opustošiti Slovenijo, da bo reševanje ene največjih civilizacijskih groženj danes zapisano med prvimi vrsticami vladnega programa?"

Četrtek, 20. september 2018

Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS: "Lahko cenimo trud športnika, a zaničujemo energijo, skrb in odrekanje podjetnika, ki stavi vse, kar ima in zna, da bi uspela podjetniška ideja. Zakaj kot narod tako težko slavimo in spoštujemo gospodarske dosežke?"

Sreda, 19. september 2018

Zdravko Kačič, novi rektor Univerze v Mariboru: "Premalo nas je, da bi si lahko privoščili povprečje. Premalo nas je, da bi bili videni v povprečju. Zato moramo biti realni in si želeti nemogoče."

Torek, 18. september 2018

Kristjan Lešnik Musek, psiholog: "Če so
generacije nekdaj rasle v klimi upanja,
danes rastejo v klimi negotovosti."

Ponedeljek, 17. september 2018

Jovica Ilić, kantavtor: "Živi svet je svet potreb, z razvojem se potrebe povečujejo - in večje potrebe, ko človek ima, bolj je nesrečen."Sobota, 15. september 2018

Tanja Cvitko, kulturnica: "Jamrali bomo? Resno? A ni že dovolj tega? ... Naredi, kolikor sam zmoreš. Opazili bodo. Pridružili se bodo. Ti nekaj naredi. Ti. Če znaš drugim solit pamet. Te pa daj. Na. Maribor je tvoj."

Petek, 14. september 2018

Ninna Kozorog, zdravnica in humanitarka: "Korupcija se je prilepila na naš sektor kot žvečilka na superge in se je ne moremo in ne moremo otresti."

Četrtek, 13. september 2018

Žan Bukovnik, kuhar: "Sliko lahko gledaš tudi doma na steni, a je v galeriji povsem drugače - kot je doživljanje hrane drugačno v restavraciji."

Sreda, 12. september 2018

Črt Poglajen, direktor Inštituta za študije prekariata: "Odprava prekarnosti in odgovoren odnos do zaposlenih sta za trajnostni razvoj enako pomembna kot odgovorno ravnanje z naravnimi viri."

Torek, 11. september 2018

Katja Konvalinka, sopranistka: "Opera nikakor ni preživeta zvrst umetnosti, v tem stoletju se je na novo rodila."

Ponedeljek, 10. september 2018

Tomi Meglič, Siddharta: "Človek je tako narejen, da lagodja, h kateremu stremimo, itak nikoli ne bomo dosegli, ker se nam zdi, da bi zapadli v dolgočasje."Sobota, 8. september 2018

Luka Šulić, 2Cellos: "Uspeh je, ko vidiš ljudi, ki zadovoljni odhajajo s koncerta. Ne zaspim mirno, če nisem dal na koncertu vsega od sebe. Vem pa, da ne moreš zadovoljiti vseh in vsakogar. Vse v življenju je balans."Petek, 7. september 2018
Anja Golob, pesnica: "Bolj ko je tesno, težje ko se diha, manj ko je prostora, lažje je vzbuditi strah. Prostor pa je tako skrajno pomemben zato, ker je strah dandanes temeljno politično vprašanje."

Četrtek, 6. september 2018

Petra Vidali, novinarka Večera: "Ne slepimo se, vse postane slej ko prej žanr. Prizorišča velikih tragedij postanejo kulise za romance in vsi smo turisti, ki ogled nekoč strašnih krajev poplaknemo z vrčkom piva."Sreda, 5. september 2018
Dr. Peter Stanković, kulturolog: "Ker je avtoritarizem v pomembni meri posledica kulturne retradicionalizacije, je treba ostati zavezan nasprotnim procesom kulturne modernizacije: odprtosti, širini, duhovitosti, dialogu, drugačnosti."

Torek, 4. september 2018
Jože Vidovič, urar: "Dokler bo tekel čas, bodo ure - in dokler bodo ure, bomo tu urarji."

Ponedeljek, 3. september 2018

Dr. Andrej Markota, zdravnik: "Z oživljanjem očividci povečajo možnost preživetja za približno štirikrat. V primerjavi z vsemi aparati, piski, cevmi in monitorji, ki jih imamo v bolnišnici, ko lahko v najboljšem primeru vplivamo morda 30-odstotno."Sobota, 1. september 2018
Faila Pašič Bišić, muslimanka, direktorica društva Up: "En človek je popolnoma zadosti, da spremeni tok življenja in svet preusmeri v novo gonilno silo. Tako je tudi en človek dovolj, da vse uniči."

Petek, 31. avgust 2018
Dr. Matjaž Ezgeta, učitelj in pionir slovenskega rapa: "Danes se masa navdušeno smeji našim stand up komikom, ko nazorno opisujejo delovanje primarnih človeških bioloških funkcij, če se tovrstna tematika pojavi v rapu, pa sproža zgražanje."

Četrtek, 30. avgust 2018
Primož Suhodolčan, pisatelj: "Slovenci potrebujemo junake, kot majhen narod pa sploh, heroje, idole, vzornike."

Sreda, 29. avgust 2018

Matjaž Farič, plesalec, koreograf in režiser: "Ples je umetnost, ki osmisli naša življenja onkraj splošne obsedenosti s koristnostjo in unovčljivostjo."

Torek, 28. avgust 2018

Maja Malus Azhdari, sociologinja in filmska ustvarjalka: "Največ, kar dokumentarni film lahko v gledalcu sproži, je odprtost vprašanj, na katera išče odgovore, tudi po projekciji."Ponedeljek, 27. avgust 2018

Miha Šalehar, radijski voditelj: "Dajmo vzpostaviti dovolj jajc in hrbtenice in začnimo služiti ljudem in dejansko postati četrta veja oblasti, izpostavljati pomembne teme in ljudi opolnomočiti in opogumljati, ne pa strašiti."Sobota, 25. avgust 2018

Jana Lavtižar, terapevtka: "Kogar je manj strah, s tistim je težje manipulirati - in tisti je manj odvisen od reakcij množice."

Petek, 24. avgust 2018

Matevž Krivic, nekdanji ustavni sodnik: "Če pri nas razumno in strokovno pravilno uporabo predpisov lahko doseže le tisti, ki je dovolj pogumen, potem smo pa že precej globlje v smrdečem močvirju, kot sem do zdaj mislil."Četrtek, 23. avgust 2018

Goran Gutalj, sodelavec za šport v ZKTŠ Murska Sobota: "Skozi šport pomagamo razvijati posameznike, ki bodo karakterno sposobni v prihodnosti zadeve premikati naprej in jih ne bo dotolkel že prvi neuspeh v življenju."Sreda, 22. avgust 2018

Robert Kereži, tekač in knjižničar: "Pravica ljudi je, da imajo kakovostno knjižnico. Pogrešam to, da se Mariborčani te pravice ne zavedajo in da se hitro zadovoljijo z vsem ter da so za zahteve sprememb potrebni neki radarji."Torek, 21. avgust 2018

Dušan Vengust, predsednik Društva za zaščito živali Veles: "Žival je, tako kot človek, živo bitje. S to razliko, da če ji narediš kaj dobrega, tega nikoli ne pozabi."

Ponedeljek, 20. avgust 2018

Jaka Kranjc, ekolog: "Prav je, da se proizvajalci ozirajo na želje kupcev in nam pijač ne prodajajo v obliki lestev ali čokolad v kamnitih sarkofagih. Varovanje okolja pa je druga dimenzija, ki je lahko le delno v konfliktu z željami kupcev."

Sobota, 18. avgust 2018

Stanislav Lipovšek, celjski škof: "Koliko ima Cerkev vrat, ki so odprta, da nas ljudje našega časa, zlasti mali, ubogi, oddaljeni, najdejo, to je vprašanje."Petek, 17. avgust 2018

Andrej Velkavrh, meteorolog: "Iz dneva v dan si postavljamo nove cilje, majhne, še manjše in tudi velike, ob tem pa pozabljamo na pot do njih. Pomembna ostaja le še izpolnitev, cilj, do katerega je treba priti čim hitreje in po čim krajši poti. Skratka, dirka."

Četrtek, 16. avgust 2018

Matic Majcen, filmski publicist: " Umetnost ne bi smela biti tekmovanje, v katerem zmaga samo eden, temveč jo moramo častiti v vsej njeni raznolikosti."


Torek, 14. avgust 2018

Ema Klasinc, kmetica: "So kmetje, ki hodijo v službo in obdelujejo zemljo, pa dobijo škodo poplačano. Jaz pa, ki od jutra do večera na kmetiji garam kot črna živina, se lahko obrišem pod nosom."

Ponedeljek, 13. avgust 2018

Jan Konečnik, novinar, popotnik: "Potoval sem po tretjem svetu in verjamem, da je nekomu, ki je na minimalni plači, težko razlagati, kako je srečen, ker je varen, pije čisto vodo in lahko gre v lep gozd. Če so otroci lačni, položnice pa na mizi, mu to nič ne pomaga."

Sobota, 11. avgust 2018

Svetlana Slapšak, antropologinja: "Osnovna enakost in pravičnost je zgodovinsko preverjena, zakoreninjena in povsem upravičena želja vsakogar na svetu, razen tistega odstotka najbolj bogatih."

Petek, 10. avgust 2018

Andrej Velkavrh, meteorolog: "Počasi je čas, da namesto urejanja okolja to preimenujemo v uničevanje okolja. Žal to tudi človeštvu na dolg rok ne koristi, ne samo drugim živim bitjem."Četrtek, 9. avgust 2018

Tadej Vindiš, raziskovalec na področju sodobne vizualne umetnosti: "Z manj financ še preživimo, ne vem pa, ali bomo preživelidestruktivne politike delitev, s katerimi se danes sooča Evropa."

Sreda, 8. avgust 2018

Tone Partljič, pisatelj: "V veleblagovnicah visi na tisoče oblek, ženske jih preskušajo in se dolgo odločajo ja ali ne. Knjige te šanse nimajo. Koliko lahko izbiraš v naših knjigarnah?"Torek, 7. avgust 2018

Marko Crnkovič, kolumnist: "Demokracija, ki je prereprezentirana, je demokracija, ki si jo lahko nekam zataknemo. Ker vsak ponuja svojo. Za vsako ceno."

Ponedeljek, 6. avgust 2018

Katarina Klančnik Kocutar, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor: "Bilo bi nujno, da bi kulturo in umetnost mestno vodstvo postavilo višje na lestvico prioritet. Sedaj pa čaramo in improviziramo, smo v stalnem krču."

Sobota, 4. avgust 2018

Magdalena Tovornik, nekdanja županja: "Če že moram izbrati barvo za opis Maribora, bi izbrala zeleno. Ne le zaradi lepih parkov in Pohorja, ampak tudi zaradi vitalnosti, upornosti, radosti, ki jo v tem mestu še vedno zaznam."Petek, 3. avgust 2018

Anja Golob, pesnica: "Slovenska družba je ukrojena po meri heteroseksualnih belih moških, oni pišejo zgodovino, oni načrtujejo prihodnost, oni si med seboj delijo položaje, denar in vpliv."Četrtek, 2. avgust 2018

Rok Vevar, publicist: "Danes je brez večjega javnega odziva mogoč umetniškovodstveni masaker, ki smo mu zdaj že nekaj let priča v domačih SNG-jih predvsem na področju dramskega gledališča. Gre za svojevrstno privatizacijo javnih kulturnih institucij."Sreda, 1. avgust 2018

Vito Zakrajšek Čahuk, študent: "Mariborčani Maribor radi kritiziramo, a ga hkrati razglašamo za najlepše mesto na svetu. Želimo biti žalostni, ker je lažje. Vedno potrebujemo nekoga, da nanj zvalimo krivdo."Torek, 31. julij 2018

Franc Števanec, kmet: "Za pšenico ne dobimo skoraj nič, kar je žalostno. V času Titove Jugoslavije si za dva kilograma pšenice dobil kilogram kruha, danes je za to potrebnih 20 kilogramov. Tako ne gre več. Zato sem posadil konopljo. Konoplja, in amen."

Ponedeljek, 30. julij 2018

Metod Grah, direktor Term Vivat: "V naši družbi danes ne smeš biti uspešen, ker imaš v tem primeru drugi dan inšpekcijo za vratom, to je narobe."

Sobota, 28. julij 2018

Bogdan Knavs, frančiškan: "Ko srečamo ljudi v stiski, vidimo, da so kot mi, s svojimikvalitetami in s svojimi mejami. Ko jih spoznamo, se jih več ne bojimo. Zelo pa se moramo varovati "lažnih novic", ki podžigajo naše strahove."Petek, 27. julij 2018

Andrej Velkavrh, meteorolog: "Civiliziran je po mojem tisti človek, ki živi po načelu, da s svojim življenjem ne škodi drugemu in da ne uničuje svoje okolice. Glede tega mi niti slučajno nismo civilizirani. Počnemo ravno to."

Četrtek, 26. julij 2018

Denis Živčec, novinar: "Morda pa vonj po avstrijski trgovini ni izginil. Najbrž je še vedno tam. Mora biti. Le voham ga več ne, ker imajo danes tak vonj najbrž tudi naše trgovine. Ker zdaj imamo vse. Razen avstrijskih plač."Sreda, 25. julij 2018

Maja Pihler Stermecki, glasbenica: "V našem mestu so zelo dobri v tem, da stvari posekajo in zabetonirajo, in to je nepopravljiva škoda. Ni res, da je to trend tujine, v tujini gredo trendi nazaj k naravi."

Torek, 24. julij 2018

Dr. Peter Glavič, zaslužni profesor: "Primer NLB, v kateri je bila solastnica belgijska KBC, je dokaz, da država v krizi je in bo morala dokapitalizirati banke, čeprav jih ne bo imela v lasti."

Ponedeljek, 23. julij 2018

Katja Perat, literatka: "Razen dotika ni morda ničesar, kar bi človeka tako zelo vrnilo in umestilo v svet, kot to, da je slišan in da posluša."Sobota, 21. julij 2018

Svetlana Slapšak, antropologinja: "Moramo ostati hladni kljub očitnim poskusom ekstremne desnice, da na glavo obrne dosežke človeštva v zadnjih dveh desetletjih! Zato brez sramu pred banalnostjo opredelimo, kaj je normalno, in to zagovarjamo."

Petek, 20. julij 2018

Rok Vilčnik, pisatelj in pesnik: "V shemo komercialnih radiev nobena popevka več ne paše. Vsake toliko zavrtijo kak Dan ljubezni in takrat je ognjemet."

Četrtek, 19. julij 2018

Saša Mikić, profesor: "Učenec, ki izhaja iz družine z normalnimi medsebojnimi odnosi, bo znal uredbo o varovanju osebnih podatkov postaviti na pravo mesto. In vesel sem, da vsak dan preživljam s takšno deco."

Sreda, 18. julij 2018

Igor Fekonja - Feki, producent in organizator glasbenih dogodkov: "Skupaj moramo držati in razmrdati Maribor. Fajn se moramo imeti. Navajen sem Maribora, rad ga imam."

Torek, 17. julij 2018

Matjaž Gruden, pravnik in diplomat: "V zadnjih letih pred osamosvojitvijo smo živeli v liberalni nedemokraciji, danes se vse bolj strumno premikamo proti neliberalni demokraciji."

Ponedeljek, 16. julij 2018

Monika Ažman, medicinska sestra: "Nimaš več ne vzvoda ne motivacije. Ljudje, ki so tako izčrpani, ker ne morejo niti izkoristiti prostih ur in dopusta, na koncu odidejo v bolniški stalež. Niti izplačilo nadurnega dela jim nič več ne pomeni."Sobota, 14. julij 2018

Katja Sreš, Ekologi brez meja: "Zelo hitro bi lahko dosegli velike spremembe: že samo s prepovedjo plastičnih slamic, vrečk in plastenk ter plastičnih lončkov za kavo za zraven. Temu se lahko vsi odpovemo že jutri."Petek, 13. julij 2018

Jožko Kert, častni občan Prevalj: "Danes so se razmere spremenile, dobiti mladega pevca v zbor je problem. V osnovnošolskih zborih prepevajo samo dekleta. Mešani in ženski zbori cvetijo, moški pa usihajo."

Četrtek, 12. julij 2018

Helena Ponudič, maturantka: "Zakaj je matura frdamana avantura? Ker je zrelostni preizkus, ki nastopi povsem iznenada, takrat, ko še nisi ali ne želiš biti zrel."Sreda, 11. julij 2018

Kornelija Kaurin, Zveza prijateljev mladine Maribor: "Navdih in ideje jemljejo tudi telefoni. Vse vprašamo gospoda Googla. Ne pogledamo skozi okno, da bi videli, kakšno je vreme, mi pogledamo na mobitel."Torek, 10. julij 2018

Marčun Varda, zdravnik: "Če se zgodi nekaj, kar je lahko sicer naraven potek neke bolezni, je pot neminovno na sodišče. Kar je zastrašujoče. Ko veš, da če ti bo umrl nekdo, ki bi umrl komurkoli, boš zapečaten za celo življenje."Ponedeljek, 9. julij 2018

Anica Tomasino Rozman, pridelovalka solate: " Kmet je zato, da dela. A srečujemo se z banalnostmi. Ko bi lahko ogromno postorili na njivi, sedimo za računalnikom in pišemo stvari, ki potem ostanejo le kos papirja."Sobota, 7. julij 2018

Branko Maksimovič, nekdanji novinar: "Ob vladah, kakršne imamo, brezvladje ni nobena nacionalna katastrofa."Petek, 6. julij 2018

Anja Golob, pesnica in urednica: "Zase v družbi ni mogoče pričakovati drugačne obravnave od te, ki smo je sami sposobni do soljudi, posebej teh, s katerimi se ne strinjamo."Četrtek, 5. julij 2018

Dr. Andrej Stopar, novinar: "Ko smo se zbudili iz sanj skupnega evropskega prostora, smo se znašli nekje drugje."Sreda, 4. julij 2018

Ajet Kevrić, prostovoljec: "Nekoč je bilo prostovoljstvo samoumevno, danes je trend. To, da iz dneva v dan potrebujemo več prostovoljstva, je absurd. Nekateri pa v svojo korist dobro izkoriščajo sistem in narod."

Torek, 3. julij 2018

Marjan Gorup, ravnatelj: "Delati bi morali na energizaciji učitelja, na tem, da ima pedagoški eros, ne pa, da ga spreminjamo v mezdnega delavca, ki bo štel ure, kdaj bo lahko šel domov."

Ponedeljek, 2. julij 2018

Tone Partljič, pisatelj: "Ne razumem, kako lahko vlado v teh dneh sestavlja cela Slovenija, na volitve pa je šel le vsak drugi Slovenec."Sobota, 30. junij 2018

Marko Črnčec, glasbenik: "Pri nas je preveč nostalgije - med publiko, glasbeniki in celo organizatorji dogodkov."Petek, 29. junij 2018

Zoran Predin, glasbenik: "Veliko je živih mrtvecev, ki zakopani v spomine malikujejo svojo mladost in medtem pozabijo živeti."Četrtek, 28. junij 2018

Ninna Kozorog, zdravnica: "Vsak bolnik si brez dvoma zasluži ustrezno obravnavo, a tudi vsak zdravstveni delavec - od medicinskega brata, sestre, administratorke, specializanta, specialista, primarija... - korekten odnos."Sreda, 27. junij 2018

Dr. Marija Švajncer, pisateljica in pesnica: "Je že tako, da je na ideje, spremembe in novosti treba opozarjati s skrajnostmi, vljudno prepričevanje pogosto nima zaželenega učinka."Torek, 26. junij 2018

Dr. Dimitrij Rupel, politik: "Na prizorišču se drenjajo nestrpni ljudje, za katere so značilne pavšalne in obrabljene fraze. Sklicujejo se na mladost in neizkušenost, najbolj pa jih privlači oblast."Sobota, 23. junij 2018

Danilo Türk, nekdanji predsednik: "Močne osebnosti nas vedno pripeljejo v takšno ali drugačno obliko avtoritarnosti. S tem imamo zgodovinske izkušnje. Nobene potrebe ni, da bi se vdajali iluziji, da so danes nujne ali da karkoli spreminjajo."Petek, 22. junij 2018

Dr. Rosvita Pesek, novinarka in zgodovinarka: "Močna zgodba dvomilijonskega naroda, ki je postal sam gospodar na svojem in o katerem se tudi ob prazniku ne morem znebiti vtisa, da se mogočnosti tega dejanja še danes v polnosti ne zaveda."

Četrtek, 21. junij 2018

Orlando Uršič, pisatelj: "Maribor od časa osamosvojitve še zmeraj ni našel svoje identitete, tu in tam pride kak Kitajec, navrže nekaj drobiža, še več ga iz mesta odnese, mi pa ostajamo sami s sabo približnotam, kjer smo bili pred tridesetimi leti."

Sreda, 20. junij 2018

Branko Cestnik, teolog: "Kronični sovražnik je za vsakogar drugačen, ima pa enak učinek: ne definira le sebe, definira tudi tebe."

Torek, 19. junij 2018

Dr. Friderik Klampfer, filozof: "Zakaj ne bi javne razprave zasnovali na naslednjem spoznanju: Dovolj slabo je, ko postane življenje za nekoga neznosno breme; ni treba, da je za povrh še zakonska prisila."

Ponedeljek, 18. junij 2018

?Sandi Luft, specialist dermatovenerologije: "Ne znamo pohvaliti človeka, ki živi v našem okolju in mu je karkoli uspelo v življenju. To Slovenijo duši v vseh pogledih."

Sobota, 16. junij 2018

Majda Rižnar, profesorica: "Kot družba se bomo morali upočasniti. Da ne bomo imeli dedki in babice slabe vesti zaradi požrešnegakapitalizma, ki vnukom krade čas staršev, nam pa prepotrebni počitek."Petek, 15. junij 2018

Slavko Bobovnik, televizijski voditelj: "Ljudje tako radi verjamejo tistemu, kar jim je všeč, kar je v skladu z njihovimi pogledi in pričakovanji, da za resnico včasih zmanjka prostora na trdem disku, ki ga nosimo v glavi."

Četrtek, 14. junij 2018

Tadej Toš, igralec, zabavljač prostega sloga: "Slovenija ima problem z alkoholizmom, ker smo tolikokrat ljudi prepeljali žejne čez vodo."

Sreda, 13. junij 2018

Andrej Šifrer, glasbenik: "Ljudje, ki so si nenehno v laseh sami s seboj, naj gredo v Indijo ali kamorkoli, kjer nimajo socialnega ali zdravstvenega zavarovanja. Fajn je iti ven, da imaš rad to, kar je doma."Torek, 12. junij 2018

Oto Rimele, akademski slikar: "Umetnost ima funkcijo, da nas ustavlja v fizičnem smislu in aktivira v mentalnem delovanju. Da ponovno zmoremo začutiti sebe kot bitje duha."

Ponedeljek, 11. junij 2018

Breda Čepe, upokojena radijska novinarka: "Osnovna novinarska pravila, kot je verodostojna, preverjena in nezlonamerna informacija, se z nobeno tehnologijo ne bi smela spremeniti."

Sobota, 9. junij 2018

Dr. Aleksander Zadel, psiholog: "Kakorkoliobrnemo življenje, so socialna omrežja le dopolnitev kakovostnih odnosov v resničnem svetu. Dotika kože ne more nadomestiti dotik ekrana."

Petek, 8. junij 2018

Ninna Kozorog, zdravnica in humanitarka: "Komplet barvic iz sosednjega hipermarketa, položen v košarico med tedenskim nakupom, nam ne vzame časa. Nekomu pa bo polepšal dan. Majhna dejanja ljudi delajo velike spremembe. Le možnost (si) moramo dati."

Četrtek, 7. junij 2018

Mira Hancman, ravnateljica: "Evropa Sloveniji zameri, da ima razkošno šolstvo, da vzdržujepremajhne šole, ki bi jih morali ukiniti, po drugi strani pa spodbuja, da podeželje ostane in da naj se pomladi. Če bi zares ukinjali šole, bi to vsekakor bil težji zalogaj."

Sreda, 6. junij 2018

Dr. Vesna V. Godina, antropologinja: "Kronično nizka volilna udeležba je znak zavračanja demokracije. A ne demokracije nasploh. Ampak tiste verzije demokracije, ki smo jo po zahodnem modelu uvedli v postsocialistično Slovenijo."Torek, 5. junij 2018

Tone Partljič, pisatelj, nekdanji poslanec: "Včasih ne vem, katero geslo drži; da se volivci nikoli ne motijo ali pa da se vedno motijo."

Ponedeljek, 4. junij 2018

Mitja Petkovšek, nekdanji svetovni prvak v športni gimnastiki: "Ko se v kakem vrtcu zavrtim v stoji, so otroci navdušeni in množično se vpišejo na gimnastiko. Ne glede na tablice, instagrame... je še zmeraj frajersko biti športnik."

Sobota, 2. junij 2018

Janko Kos, akademik: "Pri Cankarju je šlo za mater, ki se žrtvuje zanj, ker je edina opora družine, on pa, kot nehvaležen sin, jo zavrne. Je ta moralni položaj danes še tako razumljiv za mladino? Drugačna je do staršev, zahtevna, razvajena, pričakuje ne vem kaj od njih."Petek, 1. junij 2018

Aljoša Slameršak, okoljski ekonomist: "Slovenija postaja z vsakim letom bolj plastificirana, zakajena in zajezena. A to se nam ne zdi bistvena tema za politična soočenja. Zadovoljimo se z zlagano podobo nedotaknjenega zelenega koščka Evrope, ki to že dolgo ni več."

Četrtek, 31. maj 2018

Dr. Alojz Križman, nekdanji rektor mariborske univerze: "Možnosti sta samo dve: univerza prihodnosti ali univerza brez prihodnosti! Nihče si ne želi druge možnosti, vendar se ob nadaljevanju sedanjega stanja lahko zgodi tudi ta."

Sreda, 30. maj 2018

Valerij Arakelov, direktor in lastnik Rimskih term: "Prednosti v Sloveniji je več kot milijon. Največji slabosti sta slaba prepoznavnost države in drag transport. Morda so nekoliko previsoki davki. Z birokracijo pa ni težav."Torek, 29. maj 2018

Ludvik Škoberne, novinar: "Preden se politiki dokopljejo do oblasti, nam obljubljajo nebesa, če se na koncu znajdemo v peklu, nas prepričujejo, da smo za polom krivi državljani. V resnici njihove zablode tudi plačamo."Ponedeljek, 28. maj 2018

Simon Krečič, umetniški vodja Opere SNG Maribor: "Otroci so prevzeti nad tem, da orkester in pevci v živo pred njimi igrajo in pojejo. V poplavi digitalnih smeti je to zanje pravi balzam."Sobota, 26. maj 2018

Janez Pipan, režiser: "Manjkajo samo še desnice, visoko dvignjene in strumno sprožene v pozdrav. To bo nemara res Slovenija za njih, ne pa tudi zame. S takšno Slovenijo se pač ne morem poistovetiti, zavračam pa tudi njihovo varovanje."Petek, 25. maj 2018

Andrej Velkavrh, meteorolog: "Zanimivo, ob bližajočih se volitvah nisem v programu nobene stranke opazil, da bi nam kaj obljubljala na vremenskem področju. Razen tega, da se obračajo po vetru."

Četrtek, 24. maj 2018

Gregor Reichenberg, arhitekt: "Bodimo idealisti. Morda je to prava pot. Kot prvi korak ukinimo avtomobile, s posledicami se bomo ukvarjali kasneje."Sreda, 23. maj 2018

Petra Kovačič, prva violinistka Dunajskih filharmonikov: "Država bi morala paziti, kako ravna s svojimi umetniki. Glede na to, da na Dunaju s. p. manj stane kot v Sloveniji,se lahko zgodi, da bodo kulturo izgnali. Kakšen smisel še ima potem država?"

Torek, 22. maj 2018

Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja: "Iskati okoljske rešitve je trdo delo, ki zahteva znanje, etiko, pravičnost. Za populizem in lažne novice tu skoraj ni prostora."

Ponedeljek, 21. maj 2018

Alenka Klemenčič, producentka Folkarta: "Saj smo Slovenci, sploh Mariborčani, topli, prijazni in srčni ljudje, samozavestni, ampak ne vem... nekje, še od hlapca Jerneja naprej, smo se nekako narobe naučili, da samozavesti ne smemo pokazati."

Sobota, 19. maj 2018

Dr. Husam Franjo Naji, predstojnik kardiološkegaoddelka UKC Maribor: "In zato bi se politik novega kova pravzaprav moral vprašati ne le, kaj lahko naredi za zdravstvo, temveč in predvsem, kaj lahko naredi za bolnika."Petek, 18. maj 2018

Miha Lobnik, zagovornik enakih možnosti: "Če je bil v preteklih letih narejen izjemen napredek na zakonodajnem področju, so danes izziv stiske ljudi v manjših krajih, mladi in nasilje v šolah zaradi drugačne spolne usmerjenosti."

Četrtek, 17. maj 2018

Franc Juričan, politolog: "Intelektualna raven v politiki krepko pada, poslušam debate in rečem, ali je to mogoče. Nekoč so v politiki sodelovali izjemni ljudje, saj so bili tudi preprosti ljudje, kar je pravilno, ampak so imeli kaj povedati."

Sreda, 16. maj 2018

Zora A. Jurič, profesorica slovenščine: "Ne zapravljati svojega življenja za prepire, za malenkosti, ki so z našo minljivostjo nepomembne. Ob dobri umetnosti, literaturi in zgodbi se tega zavedamo."Torek, 15. maj 2018

Esad Babačić, pesnik in pisatelj: "Ne čudi, da volivci vsaka štiri leta volijo sebi podobne, upognjene, pohlevne in do obisti preračunljive lovce na družbeno dobro, jim odpuščajo laži, prazne obljube ter ideološko navlako."

Ponedeljek, 14. maj 2018

Rok Vevar, publicist in arhivar sodobnega plesa: "So reči, pri katerih država ne sme varčevati, razen če leta 1991 morda nismo ustanovili podjetja."

Sobota, 12. maj 2018

Marjan Batagelj, podjetnik: "Verjamem, da bomo enkrat različna ideološka mišljenja združili za višji državni cilj, za dobrobit Slovenije. Tako enostavno in tako nemogoče za vse tiste, ki tega nočejo."Petek, 11. maj 2018

Jure Kirbiš, kurator: "Pop glasba je vedno v limbu med umetniškim izrazom in pridobitniško nečimrnostjo. Še najbolje deluje, ko si te dve sili ne nasprotujeta, ampak se ujameta."

Četrtek, 10. maj 2018

Simona Semenič, dramatičarka: "Ko rečemo umetnik, je vedno pred očmi nekdo z brado in širokimi pleči. Obstajajo razlike med umetnostjo, ki jo delajo ženske in moški, te razlike so žlahtne in jih moramo spodbujati."Sreda, 9. maj 2018

Mitja Špes, organizator dogodkov: "Preveč je "kavč suportanja". Vsi govorijo, kako je nekaj dobro, pri obisku dogodka pa nastane težava. Ljudje kličejo za brezplačne vstopnice, za VIP-liste, ki to več niso."Torek, 8. maj 2018

Rebeka Kopčič, vodja natečaja Šourock: "Lenoba. Ker imaš vse pred nosom. Ker je vse en klik stran. Ker je youtube. Edina prava sinergija in energija se med ustvarjalci in oboževalci ustvarjata v živo. Iz oči v oči, z roko v roki."

Ponedeljek, 7. maj 2018
Željko Pavlica, svetovalec za varnost pri Uefi: "Klubi so včasih talci navijaških skupin, če pa se v manipuliranje vplete še politika, smo globoko v blatu."

Sobota, 5. maj 2018

Branko Šömen, scenarist: "Politika je sestavljena iz obljub. Tudi Maribor čaka razočaranje, ki se bo vleklo zelo dolgo, saj živimo v nekem turbulentnem svetu, kjer obljube niso več niti resne niti smešne, najpogosteje tragikomične."Petek, 4. maj 2018

Dr. Andrej Naterer, sociolog: "Facebook ne bo nikdar prevzel dela resnega kritika, resen kritik je isto kot zdravnik. Deset let je hodil v šolo, diagnozo postavi po parametrih, ki se jih je naučil, in ne tako, da brska po googlu."

Četrtek, 3. maj 2018
Boris Krabonja, humanitarec: "Kapitalisti, prosim, razložite mi, kako se lahko vozite s toliko boljšim avtomobilom kot jaz s svojo dacio, ob tem pa vaši delavci hodijo k meni po pomoč?"

Ponedeljek, 30. april 2018

Dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor: "Osebno poznam večino zdravnikov,ki so odšli. Pri večini ni bil težava denar, ampak odnosi, nejasna razmerja, način vodenja ustanove, počutili so se nepomembne, kot številke."

Sobota, 28. april 2018

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS: "Dejstvo je, da imamo težave. Imamo sindikaliste, ki delodajalcu verjamejo na besedo."

Četrtek, 26. april 2018

Igor Bezget, kitarist, glasbenik: "Dokler bo Maribor svetovni rekorder v metanju polen pod noge, kot se v lokalni izpostavi turističnega otroškega vrtca dogaja, bo životaril."Sreda, 25. april 2018

Miroslav Ribič, državni svetnik: "Tajna glasovanja so zame vedno hinavska, saj se jih uporabi, ko želi nekdo nekaj prikriti. Če imaš svoje mnenje, je prav, da ga zagovarjaš."

Torek, 24. april 2018

Adela Kelhar, sociologinja: "Eno od načel je, da prevzamemo odgovornost zase, namesto da nadzorujemo druge ljudi. In drugo, da ponudimo sebe, namesto da grajamo in zasmehujemo."

Ponedeljek, 23. april 2018

Ksenija Benedetti, šefinja Protokola RS: "V odnosu do drugih se najbolj vidi, kako se človek spremeni, ko pride na funkcijo. To vse pove o človeku. Trije stavki, ena gesta."

Sobota, 21. april 2018

Dr. Vojko Flis, direktor UKC Maribor: "Lahko pa pogledamo graški klinični center, ki ima dvainpolkrat več zaposlenih in dvainpolkrat večji letni proračun. Medtem ko opravi enako število storitev kot mi. To je primerjava!"Petek, 20. april 2018

Andrej Velkavrh, meteorolog: "Nekomu biti za nekaj hvaležen je včasih kar malo sitno in težko nam gre z jezika tisti hvala. Pa tako kratka besedica je."

Četrtek, 19. april 2018

Goran Vojnović, pisatelj: "Še nikoli nismo imeli toliko pripomočkov za komuniciranje, a komunicirali tako malo. Literatura te sili, da prisluhneš nekomu, ki mu v realnosti ne bi."

Sreda, 18. april 2018

Aleksander Mežek, glasbenik: "V življenju moraš izkusiti celo paleto občutkov. Odlične, vzhičene, super in slabe, žalostne, težke. Šele takrat imaš popolno sliko življenja."Torek, 17. april 2018

Dejan Steinbuch, politični analitik: "Dokler ne bomo uzakonili volilnega sistema in dviga parlamentarnega praga na najmanj šest odstotkov, bodo izsiljevalske koalicijske stranke ovira za resne reforme. Obstoječi volilni sistem je prekletstvo slovenske politike."

Ponedeljek, 16. april 2018

Primož Roglič, kolesar: "Etapna zmaga na Touru je spremenila moje mnenje o tem, kaj lahko Slovenci dosežemo. Videl sem, da je možno vse. Tudi en Slovenec, predstavnik male dežele, lahko zmaga na največji dirki na svetu."Sobota, 14. april 2018

Dr. Marko Bošnjak, sodnik ESČP v Strasbourgu: "Vsako uporabo prava je vendar treba postaviti v luč človekovih pravic in temeljnih svoboščin!"Petek, 13. april 2018

Andrej Velkavrh, meteorolog: "Preveč si ženemo k srcu to "presneto" vreme. Raje ga občutite in se ga zavedajte. Saj mine."

Četrtek, 12. april 2018

Dr. Pavel Gantar, nekdanji politik: "Vse je v trgovini na voljo, čisto navadnih kosmičev pa nisem našel. Tako bo na državnozborskih volitvah vse na voljo, razen tistega, kar bi zares rad volil."Sreda, 11. april 2018

Simona Lečnik Očko, prostovoljka: "Za mlade je dobro poskrbljeno, težko se upiraš, če imaš urejeno prehrano, bivališče, štipendijo ..."

Torek, 10. april 2018

Bogo Zupančič, arhitekturni zgodovinar: "Kraljevina Jugoslavija ni bila idealna država, Ljubljana se ni izgrajevala z denarjem iz Beograda, ampak s skromnimi sredstvi mestne občine in civilne družbe. Pa je kljub temu nastala Plečnikova Ljubljana."

Ponedeljek, 9. april 2018

Miha Lovše, kulturnik, vodja Stolpa 3: "Maribor je super, ker ti nihče ničesar ne preprečuje, nihče pa te tudi ne spodbuja. Noben se ne spotika ob tebe, še posebej, če ti ne rabi ničesar dati, kaj šele, če ima na koncu od tvoje ideje še sam kaj malega."

Sobota, 7. april 2018

Ana Blatnik, koroška deželna svetnica: "Prijateljski odnosi, konstruktivni pogovori in izmenjave, to je važno. Ne gre le za Slovenijo in Avstrijo, to je evropski duh, ki ga je treba forsirati."Petek, 6. april 2018

Zorica Zupanc, čistilka: "Pogoji na javnih razpisih so takšni, da nismo več delavci, ampak smo bolj podobni sužnjem."

Četrtek, 5. april 2018

Tanja Tuma, predsednica Mire - ženskega odbora Slovenskega centra PEN: "Še najbolj pošten književnik ali kulturnik ob besedah spolna uravnoteženost komisije ali ženske kvote zmrzne od nelagodja."

Sreda, 4. april 2018

Stane Kocutar, novinar in zgodovinar: "Slovenci so že pred 150 leti vedeli, da samo gospodarska osamosvojitev ustvarja podlago suverenosti in neodvisnosti. Če bi to obveljalodanes, najbrž ne bi govorili o bančni luknji in pogubnih oškodovanjih."Torek, 3. april 2018

Zoran Predin, glasbenik: "Cela bivša Juga ve, da smo Štajerci drugačni Slovenci. Da nismo stereotipni Janezi. Ne razumejo, zakaj smo drugačni, vedo pa, da smo po čustvovanju in humorju bolj "balkanski"."

Sobota, 31. marec 2018

Iztok Mirošič, državni sekretar na MZZ: "EU je naše najpomembnejše in stabilno okolje delovanja. Sicer bi imeli še večje probleme s korupcijo, urejanjem financ, privatizacijo in kopičenjem bogastva."Petek, 30. marec 2018

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov: "Ni res, da ne obstaja delavski razred, a nič ne pomaga, če v sindikatih ni članov, ki zahtevajo spremembe."

Četrtek, 29. marec 2018

Martin Vernik, biolog: "Z naravovarstvenega stališča so žabe pomembne, ker hitro pokažejo na spremembe v okolju, in njihova odsotnost je lahko alarmanten znak, da se je v okolju nekaj zgodilo."

Sreda, 28. marec 2018

Vladimir Vlaškalić, igralec: "Koliko je ta čas kaotičen za vse nas in smo izgubljeni, pa nam daje ogromno snovi. Vse je krvavo zares. Ljudje potrebujejo konkretnost, identifikacijo. Ne moremo več prodajati megle."Torek, 27. marec 2018

Matjaž Gruden, kolumnist: "Vsak populist je tudi demagog, ni pa vsak demagog tudi populist."Ponedeljek, 26. marec 2018
Alojzij Cvikl, mariborski nadškof: "Ljubljana živi. V Mariboru je brezposelnost. Veliko več tesnobe. Ljudje so veliko bolj utrujeni. Tisti, ki morajo v Avstrijo na delo, vstanejo zgodaj zjutraj. Zvečer se vračajo in zjutraj spet potujejo."

Sobota, 24. marec 2018

David Kastelic, predsednik uprave ZavarovalniceSava: "Ne smemo pa pozabiti, da je NK Maribor vsako krizo, tudi resno, premagal in se po vsaki še bolj utrdil. Postal močnejši. Upam in verjamem, da bo tudi tokrat tako."Petek, 23. marec 2018

Tibor Mihelič Syed, glasbenik: "Človek svojo zverinskost politizira in jo prikriva z lažnim domoljubjem in nacionalističnimi diskurzi. Zato je zver dosti bolj nedolžna kot človek sam."

Četrtek, 22. marec 2018

Melita Forstnerič Hajnšek, novinarka: "Denar, razfrčkan za ceneno pocestno zabavo, bi politika namesto v kruh in igre mirno preusmerila v kak vitalno pomembnejši, dolgo odlagani opravek slovenstva, pardon mariborstva. "

Sreda, 21. marec 2018

Andrej Brvar, pesnik: "Kakor je hvalevredno,da izhaja toliko knjig iz mestne polpreteklezgodovine, gre vendarle za nostalgični pogled nazaj. To nehote govori o tem, da se mesto namesto naprej obrača melanholično v čase, ki naj bi bili zlata doba."

Torek, 20. marec 2018

Andrej Hohnec, zdravnik: "Sistem poka po šivih. Ministrica, usedite se v čakalnici in tistih nekaj ur, kolikor se povprečno čaka na zdravstveno obravnavo, namenite razmisleku."

Ponedeljek, 19. marec 2018

Dr. Boštjan Lanišnik, zdravnik: "Če vprašate vse, ki so odšli iz Slovenije, zanje ni bil denar glavna motivacija. Glavna motivacija je bila (ne)organiziranost, konfuznost slovenskega zdravstvenega sistema."

Sobota, 17. marec 2018

Mateja Koležnik, režiserka: "Brez močne gledališke tradicije nikogar od nas ne bi bilo v tujini. Ta država pa zdaj dela s to bogato gledališko tradicijo kot svinja z mehom."Petek, 16. marec 2018

Boštjan Okorn, Zveza potrošnikov Slovenije: "Spletni goljufi pogosto igrajo na čustva potrošnikov. Obljubljajo jim večno mladost, hitro ozdravitev, hujšanje. Izdelkov, ki obljubljajo čudeže, je na spletu kot listja in trave."Četrtek, 15. marec 2018

Majda Potrata, slavistka: "Zgodba Mariborske knjižnice je zgodba zamujenih priložnosti in neprimernih lokacij, zgodba negospodarnega razmetavanja denarja, zgodba neodgovornega ravnanja, nejasnega načrtovanja, neopredeljenih ciljev in pomanjkanja vizije."

Sreda, 14. marec 2018

Boris Györköš, učitelj: "Izničili smo vrednoteosemletne osnovne šole. Prečrtali besede, vsebine, ki bi oblikovale razmišljujočega, ustvarjalnega, spoštljivega, zadovoljnega učenca. Beseda vzgoja je bila prečrtana, obnašanje učencev več ni pomembno."

Torek, 13. marec 2018

Martin Bezjak, glasbenik in producent: "Ključno je, kakšna čustva sproži skladba, ko jo prvič slišiš. Način poslušanja glasbe se je spremenil, na voljo imaš pet sekund, mogoče deset, preden poslušalec prestavi postajo."

Ponedeljek, 12. marec 2018

Vladimir Šega, predsednik sveta delavcev v Dravskih elektrarnah Maribor: "Ker ni ustrezne zaščite tistih, ki bi si upali spregovoriti o anomalijah, bo vedno manj argumentirane kritike in vedno več poklicnih kritikastrov."Sobota, 10. marec 2018

Svetlana Slapšak, antropologinja: "Če je le mogoče, dvignimo glave nad svoje zatiralce in zahtevajmo tisto, kar razred na oblasti vztrajno cenzurira: umetnost, mišljenje, radost in ljubezen."Petek, 9. marec 2018

Vojka Miklavc, sodelavka zavoda Mars: "Otrok, če ga primeš in postaviš v eno "kul" okolje, je otrok - radoveden, želi si strgati hlače in se umazati."

Četrtek, 8. marec 2018

Barbara Žibret Kralj, partnerka v družbi Deloitte:"Enakopravnost spolov je samoumevna, o njej sodobna družba ne more več dvomiti, temveč jo mora zagotavljati."

Sreda, 7. marec 2018

Prof. dr. Matjaž Perc, fizik: "Morda pa nam le uspe prehod v stanje, kjer se bomo vsi zavedali, kaj bomo izgubili, če bo ostalo vse po starem."

Torek, 6. marec 2018

Aleš Maver, politični analitik, urednik Časnik.si: "Skoraj ni več družbenega podsistema, v katerem bi njihova beseda dejansko kaj veljala. In kot so vedeli že Rimljani, udrihaš pač po plahti, če ne moreš po oslu."

Ponedeljek, 5. marec 2018

Dr. Milica Antić Gaber, sociologinja: "V človeku prej vidimo konkurenta, ki nas ogroža, ne pa ženske, moškega, ki potrebuje pomoč, ali pa osebe, s katero bi lahko kaj skupaj dosegli ali si delili."

Sobota, 3. marec 2018

Janez Janša, umetnik: "Razmerje med imenom in delom je dinamično in zastavlja vprašanje, kdaj ime postane bolj pomembno kot delo."

Petek, 2. marec 2018

Rajko Kotnik, upokojenec: "Posredna demokracija se je izrodila. Čas je, da se ljudje lotijo neposredne demokracije, da povedo, kaj so problemi, in jih skupaj rešujejo. Oblast okuži voditelje in ti pozabijo, da so na pozicijah, da rešujejo probleme skupnosti."

Četrtek, 1. marec 2018

Marjetka Berlič, učiteljica na Osnovni šoli Draga Kobala: "V razredih imamo otroke, ki so neizmerno razvajeni. To pomeni, da jih starši "zlorabljajo", ker jih ne pripravijo na življenje."

Sreda, 28. februar 2018

Ajda Kleindienst, dijakinja II. gimnazije Maribor: "Brez kulture je slovenski narod prazen, brez duše. Ničesar se nimamo okleniti. Zanemarili smo gonilo družbe, edino sredstvo, ki bi nam omogočilo izhod iz prevladujoče krize vrednot."Torek, 27. februar 2018

Matjaž Gruden, kolumnist: "Razblinjeno sveže upanje je lahko še bolj boleče kot postan obup."Ponedeljek, 26. februar 2018

Filip Flisar, smučar: "Sem mali človek, ki je uspel nekaj spremeniti. Šport sem približal ljudem in ponosen sem, da imam to moč."

Sobota, 24. februar 2018

Uroš Krek, Pahorjev svetovalec: "Potrebujemo dobre obveščevalce, strateško razmišljanje in predvidevanje ter celovit sistem delovanja države v kriznem obdobju. Predvsem pa predane in dobro usposobljene ljudi."Petek, 23. februar 2018

Andrej Velkavrh, meteorolog: "Tudi vreme je postalo potrošna dobrina. Meteorologi se moramo potruditi, da ga zapakiramo v lepo in zanimivo embalažo, sicer ga nihče več ne povoha."Četrtek, 22. februar 2018

Matic Primc, aktivist: "Oblast nikoli nič ne da sama od sebe. Tudi šef ne dvigne plače kar tako. Ti moraš spremembe zahtevati."

Torek, 20. februar 2018

Ana Predin Pandur, plesalka: "Pri nas je še vedno prisotna ljubezen do stereotipa, niti ne do flamenka samega, ampak do tega, kar utegne na prvi pogled reprezentirati. Posledično se zanj odločajo predvsem gospe v odrasli dobi, premalo je mladih."

Ponedeljek, 19. februar 2018

Mario Plešej, javni uslužbenec: "Javni sektor mora biti v službi državljanov in realnega sektorja. Bistveno vprašanje, ki si ga vsak javni uslužbenec mora zastaviti, je, ali sem tam, da služim drugim ali da drugi služijo meni."Sobota, 17. februar 2018

Marko Radmilovič, publicist: "Ena od bolj bizarnih stvari so kurenti na zimskih olimpijskih igrah. Igre, ki ta letni čas in njegov šport slavijo, gostijo lik, ki bi naredil vse, da se ledu in snega rešimo."Petek, 16. februar 2018

Marko Košan, kustos: "Bolj ko govorimo o miru v zadnjih 50 letih, odkar ga Združeni narodi promovirajo, več vojn je na več koncih in krajih, ker nas nič ne izuči."

Četrtek, 15. februar 2018

Nomi Hrast, vodja Dijaške skupnosti Maribor: "Mlade je strah, da bi včasih povedali nekaj napačnega, da bi izbrali napačno odločitev. To ni prav. Zakaj ne bi enkrat izbrali narobe in se kaj naučili?"

Sreda, 14. februar 2018

Maja Smrekar, nagrajenka Prešernovega sklada: "Kot intermedijska umetnica s statusom samozaposlene v kulturi čutim etično dolžnost, da kritično preizprašujem probleme sodobnega sveta, za kar seveda obstaja cena, ki smo jo umetniki pripravljeni plačati."

Torek, 13. februar 2018

Simona Semenič, dramatičarka, dobitnica nagrade Prešernovega sklada: "Nevladni sektor je po moji oceni nekak vlečni osel svobodomiselnosti, odprtosti, iskanja boljših poti, boljše prihodnosti."

Ponedeljek, 12. februar 2018
Branko Brumen , predsednik ptujskega kurentovanja: "Enostavno te prevzame, ko enkrat okusiš mistično moč kurenta. Ker sem človek, ki verjame, da se dobro vrača z dobrim. In kurent pooseblja prav to."

Sobota, 10. februar 2018

Tibor Šimonka, predsednik uprave Perutnine Ptuj: "Topline v medsebojnih odnosih zmanjkuje. Enako je v podjetjih. Vedno več je predpisanih vzorcev obnašanja, poročanja, ki je samemu sebi namen, premalo pa pogovora, spoštljivega odnosa."Petek, 9. februar 2018

Janez Posedi, direktor Uprave za varno hrano: "Če nekdo računa s tem, da inšpektorja nikoli ne bo videl, ga tudi ne bo skrbelo, kaj se bo zgodilo, če pride."Sreda, 7. februar 2018

Urška Breznik, Zavod Pekarna: "Niso begunci nakazali 70 milijard evrov v davčne oaze, ni "gejevski lobij" zlival milijard v bančno luknjo, niso Romi gradili TEŠ 6. Ne, vse to je storil vladajoči razred."

Torek, 6. februar 2018

Franc Berhtold, grafik in slikar: "Kultura je tudi obnašanje na avtobusu, pomoč sosedi na stopnicah, ki nese vrečki iz trgovine, odprtost do ljudi, ki pridejo, prijaznost. V vse pore življenja je vtkana."

Ponedeljek, 5. februar 2018

Janez Kocijančič, predsednik Evropskih olimpijskih komitejev: "Nemogoče je graditi mednarodno olimpijsko gibanje kot področje, kjer se bije nekakšna nova vrsta hladne vojne."

Sobota, 3. februar 2018

Maksimiljan Klančnik, vodja Ruške koče: "Ideje združenja pohorskih gostincev, da bi na vrhu ob gondoli postavili turistični punkt, nismo mogli uresničiti. Dokler se župani štirih občin ne bodo združili in vedeli, kaj želimo s Pohorjem, bo stanje klavrno."Petek, 2. februar 2018

Marjan Toš, zgodovinar: "Maister velja za eno najbolj čistih slovenskih zgodovinskih osebnosti. Zato se z njegovim spominom ne bi smelo poigravati ali ga celo izkoriščati za kakršnekoli politične, ideološke ali celo zasebne komercialne namene."

Četrtek, 1. februar 2018

Agata Tomažič, pisateljica: "Dober medij sestavljajo dobri, izobraženi in dobro plačani novinarji, pomemben člen v verigi pa je tudi razumen lastnik, ki se zaveda, da je najdragocenejše, kar premore, zaupanje bralcev."

Sreda, 31. januar 2018

Zekira Marković, podjetnica: "Če delaš kakovostno in če si gonilna sila, se ne oziraš na ljudi, ki se nočejo priključiti."

Torek, 30. januar 2018

Matjaž Gruden, kolumnist: "Na eni strani imamo umetniško ustvarjanje, na drugi pa "kulturo", zreducirano na vero, raso in barvo kože. Prvo branimo s talentom in kreativnostjo, drugo predvsem z nestrpnostjo do drugih in drugačnih."Ponedeljek, 29. januar 2018

Anton Tomažič, upokojeni politik in pravni informatik: "Razočaran sem, da se na nobenih volitvah kaj veliko ne spremeni, tudi če bi se lahko. Ljudje premalo pametno glasujejo, ne morem drugače povedati."

Strani 14, 15

Sobota, 27. januar 2018

Primož Suhodolčan, pisatelj: "Kitajci vstopajo v leto psa, ki bo po njihovem prijazno, pošteno in prijateljsko. V naši deželi to zelo radi prevedemo "to leto bo pa res pasje", ali še huje, "čisto smo na psu"."Petek, 26. januar 2018

Samo Hribar Milič, izvršni direktor pri GZS: "Je reševati težave in nezadovoljstvo ene (manjše) skupine ljudi na račun druge pravično in legitimno?"Četrtek, 25. januar 2018

Dragan Bosnić, biolog: "Mlade in Maribor gledam kot Prevca in skakalnico. Odskočnadeska z zaletom, na kateri se vsak lahko odloči, kako daleč bo skočil."

Sreda, 24. januar 2018

Luka Mesec, poslanec: "Ne ujemimo se v past minimalne plače, da bi Slovenija z visoko kvalificirano in produktivno delovno silo postala podizvajalka za druge razvite."Torek, 23. januar 2018

Dr. Aleš Maver, politični analitik: "Slovenci nočejo sprememb. Volivke in volivci so zagovornikom gradnje poosamosvojitvene Slovenije iz nesocialističnih in nejugoslovanskih gradnikov skoraj na vseh odločilnih volilnih prelomnicah povedali, da si tega ne želijo."Ponedeljek, 22. januar 2018

Mihael Žgank, judoist: "V mnogih primerih slovenski judoisti po karieri životarijo. Pa ne le judoisti, tudi drugi športniki. To je žalostno. Predvsem zaradi tega grem v Turčijo."Sobota, 20. januar 2018

Klaudijo Stroligo, strokovnjak za preprečevanje pranja denarja: "Vzorec, ki se žal ponavlja, je, da se razrešijo tisti, ki se ukvarjajo s problemom, ne reši pa se problem. To je znak, da je nekaj zelo narobe in da je verjetno prišlo do zlorab oblasti."Petek, 19. januar 2018

Tadej Tratnik - Tadiman, pevec: "Maribor nima nekega posluha za svoje umetnike, ker tega ni v naši meščanski kulturi. Bolj so pomembni športniki, politiki, poslovneži. Zato se v Mariboru marsikdo počuti zelo odrinjeno, zanikano."

Četrtek, 18. januar 2018

Rok Biček, režiser: "V filmu opazujemomedosebne odnose, pri katerih ljudje ne zapadajo v igranje nekih vlog. To je bistvena razlika od vse bolj razširjenih resničnostnih šovov, ki želijo posnemati neke podobne situacije v mikroskupnosti."

Sreda, 17. januar 2018

Ninna Kozorog, zdravnica in humanitarka: "Morda pa je rešitev za naše zdravstvo v tem, da se zdravniki in bolniki enkrat postavimo na isto stran, potolčemo po istih vratih in zahtevamo iste spremembe. Sistema! Vendarle smo vsi njegov del."

Torek, 16. januar 2018

Andrej Ofak, glasbenik: "Pri današnji medijskiglasbi je skoraj vedno na prvem mestu biznis, kako so ljudje oblečeni, kakšni so po videzu, da so lepi, kako se znajo prodati, pokazati goloto. Tako je glasba za vsem tem šele nekje na šestem mestu."

Ponedeljek, 15. januar 2018

Andrej Janžekovič, Mito, raper in pravnik: "Nismo narod luzerjev. Smo pa čustveni luzerji. Ne prenesemo stiske, ne upamo pogledati v oči lastnim čustvom in strahovom."Sobota, 13. januar 2018

Rudi Moge, nekdanji poslanec: "Kar tako vnemar pljuvati po državi, da ni nič vredna, je narobe. A govorimo o preboju, o razvoju za naslednja desetletja, tega pa ni. Regije bi bile nož v srce centralizmu, ki nas ubija."Petek, 12. januar 2018
Žiga Vavpotič, Outfit7: "Da kot država povečujemo javni sektor in se iz krize nič ne naučimo ter ne znamo stopiti koraka nazaj in delati drugače, ni najboljša popotnica."

Četrtek, 11. januar 2018

Jure Ivanušič, igralec: "Potencial je vedno v ljudeh. Ti ljudje pa so vedno bolj ujeti v svoje kredite. Zvezani so v strahu za svoje službe. Ni več ponosnega ksihta, a v Mariboru vedno nekaj tli in ta iskra še obstaja."

Sreda, 10. januar 2018

Primož Pugelj, kipar: "Maribor je zelo lepo mesto, ki pa potrebuje svež zagon. Lahko bi postal novi Berlin ali središče likovne scene na tem področju ... Kar nekaj mojih kolegov je že zamenjalo lokacije svojih ateljejev za Maribor."

Torek, 9. januar 2018

Alen Fetić, reprezentant v dvoranskem nogometu: "Denar je uničil čar nogometa. Neki igralec naj bi bil vreden 200 milijonov, eni pa nimajo za jesti. Da bi zaslužil 50 milijonov evrov na leto, ne bi smelo biti mogoče."Ponedeljek, 8. januar 2018

Dr. Sonja Bezjak, vodja Muzeja norosti Trate: "Državljani imamo pravico vedeti, o čem se oblast dogovarja z investitorji, oblast pa nas je dolžna ne le poslušati, ampak tudi slišati."Sobota, 6. januar 2018

Matjaž Perc, znanstvenik: "Zakaj so praviloma slabši raziskovalci tisti, ki se pojavljajo najvišje na lestvicah črpanja javnega denarja? Enostavno - če ne raziskuješ, imaš tudi za takšne, pogosto nečedne posle dosti časa."Petek, 5. januar 2018
Dr. Andrej Stopar, novinar: "Z migracijami še zdaleč nismo opravili. Moramo jih poznati, razumeti, saj so neizogibnost ne le bližnje prihodnosti, ampak tudi sedanjosti."

Četrtek, 4. januar 2018
Branko Cestnik, teolog: "Varovati družino in krepiti prijateljske vezi pa ni nič drugega kot vlivati cement v družbeno zgradbo. Tu je točka, kjer nas milenijci rešujejo."

Sreda, 3. januar 2018

Matjaž Gruden, pravnik, Slovenec v Strasbourgu: "V družbi, v kateri politika ni dosledna v spoštovanju lastnih načel, na koncu zmagajo barabe brez vrednot."Sobota, 30. december 2017

Marko Radmilovič, publicist: "Ker je razmerje med spoloma postavljeno na glavo, moški kuhamo, medtem ko se ženskeukvarjajo z bistvenim ... Feminizirajo poklice in upravljajo planet."

Petek, 29. december 2017

Saša Arsenović, mariborski hotelir in gostinec: "Uspešno zgodbo o turizmu bi sestavili, če bi imeli mariborski gostinci enak cilj. Tako pa se mi včasih dozdeva, da nismo niti na isti tekmi."

Četrtek, 28. december 2017

Urška Kajtner, članica Leo kluba Mavrica: "Kaj si želijo ljudje, ki nimajo nič? Samo to, da so zdravi, spoštovani, ljubljeni in da jih sočlovek ne obsoja. Materialne želje so zelo redke."

Sreda, 27. december 2017

Dr. Dejan Verčič, predstojnik oddelka za komunikologijo na FDV: "Pred volitvami je z mediji tako kot s kandidati: mnogi so poklicani, a redki so izbrani."

Sobota, 23. december 2017

Jani Bavčer, oblikovalec: "Lipov list je bil preprost simbol, ki smo se ga oprijeli z vsemi štirimi in se ga držali do osamosvojitve, potem pa so to politiki, oprostite, zajebali."Petek, 22. december 2017

Branko Cestnik, teolog, župnik na Frankolovem: "Praznik združuje. Če razdružuje, ni praznik."Četrtek, 21. december 2017

Mate Bekavac, klarinetist: "Po moji izkušnji sodeč, vedno ostaneš tujec, ponekod bolj spoštovan, drugod manj. Žal pa doma še najmanj."

Sreda, 20. december 2017

Dr. Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo: "Ni treba biti vrhunski politični analitik za ugotovitev, da je glasno sindikalno rožljanje povezano z bližajočimi se volitvami. Davkoplačevalci imamo vse razloge, da se primemo za denarnice."Torek, 19. december 2017

Asmir Bečarević, sindikalist: "Knapi imamo zelo visok prag tolerance. Nekaj časa smo poskušali, vendar do pravega dialoga sploh nismo prišli. Bolj ali manj je bilo govora le o tem, kje zaposlenim čez leto še kaj vzeti, da bodo ob koncu leta dobili nekaj malega."Sobota, 16. december 2017

Marko Radmilovič, publicist: "Svetovni trend, ki favorizira politike iz nič, se mora pod Alpami, kjer imamo bogato zgodovino politikov iz nič, še kako dobro počutiti."

Petek, 15. december 2017

Rajko Muršič, etnolog: "V Mariboru je več neposredne substance družbenega razvoja, več prostorov dogajanja in bolj človeška atmosfera. V Ljubljani to obstaja le tam, kjer ne mestna oblast ne kapital nimata neposrednega vpliva."

Četrtek, 14. december 2017

Igor Kovač, mednarodni politolog: "Vloga državljanov je, da prepoznajo dobre politike, vloga politikov je, da prepoznajo dobre teorije. Vloga akademikov pa je kreiranje dobrih teorij."

Sreda, 13. december 2017

Tea Jarc, sindikalistka Sindikata Mladi plus: "Mladi nimamo izbire, 77 odstotkov nas je zaposlenih ali za določen čas ali v prekarnih oblikah dela."

Torek, 12. december 2017

Anton Komat, svobodni raziskovalec: "Tehnoznanost je ljudem vcepila občutek vsevednosti in tako močan privid vsemogoč-nosti, da večina vidi odpravo vseh problemov le v nadaljnjem materialnem napredku."

Ponedeljek, 11. december 2017

Mitja Bervar , predsednik državnega sveta: "Slovenija je že dovolj stara, da bi strankarska politika morala začeti razmišljati konstruktivno in za dobrobit naroda. Sprejemati tudi drugačno mnenje in kak predlog."

Sobota, 9. december 2017

Aljoša Bagola, kreativec: "Starši so zaradi dela velikokrat izčrpani in to, da nimajo energije ali pa časa, da bi bili z družino, zapolnjujejo z nakupovanjem nepotrebnih stvari. To je osnova kapitalističnega sistema."

Petek, 8. december 2017

Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS: "V Sloveniji pride najprej politika, potem šele gospodarstvo, ki ga nekateri vidijo kot neki stroj, ki mora napolniti mošnjičke za vse drugo."

Četrtek, 7. december 2017

Lara Jankovič, igralka, šansonjerka, aktivistka: "Zakaj se ljudje enkrat v zgodovini človeštvane odločimo za mir in sožitje? Na svetu je vsega dovolj. Vprašati se moramo le, ali se raje prebujamo v ljubezen ali v sovraštvo."

Sreda, 6. december 2017

Stane Kocutar, odgovorni urednik Radia Maribor: "Zdi se mi pomembno, da v poplavi kroničnega šank kritizerstva prepoznamo stvari, ki so dobre, ki izstopajo in ki jih vidimo redkeje kot tiste, ki štrlijo po negativni plati."

Torek, 5. december 2017

Dr. Jernej Pikalo, politolog, nekdanji minister za šolstvo: "Slovenska šola je preverjeno odlična. Spada med petnajst najboljših šol na svetu. Predvsem pa je za vse, ker nas je državljanov Slovenije premalo, da bi kogarkoli pustili zadaj."

Ponedeljek, 4. december 2017

Robert Waltl, direktor Mini teatra: "Labodje jezero! Silvestrska predstava! In niso karte razgrabljene? Kaj torej sploh lahko ponudimo slovenski publiki, da bi pridobili njen interes?"

Sobota, 2. december 2017

Ifigenija Simonović, predsednica slovenskega centra Pen: "Zaradi družbenih in političnih pritiskov zunanja cenzura ni več potrebna, saj nas je dovolj strah, kako bomo preživeli, da se cenzuriramo kar sami."Petek, 1. december 2017

Jure Longyka, radijski voditelj: "Proizvede in poje se ogromno slabe in veliko dobre hrane, sami pa si izbiramo, kaj bomo imeli na krožniku - tako je tudi z glasbo."

Četrtek, 30. november 2017

Dr. Robi Kroflič, redni profesor: "Obisk galerije ali gledališča je dogodek, ki pove, v kakšnem svetu živimo, pove nam, kateri je tisti svet, ki ga želimo, in kateri je tisti, ki ga nočemo. Vstop v umetnost je pot do izboljšanja sveta."Sreda, 29. november 2017
Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Planica: "Vrednost ene športne ure na učenca je 0,8 evra, kar je 1,6 evra na teden. Proces zdravljenja enega otroka en teden stane toliko kot športna vzgoja celega razreda otrok."

Torek, 28. november 2017

Dr. Andraž Teršek, ustavni pravnik: "Ko
političnim strankam naša stališča ustrezajo, se nanje sklicujejo, ko jim ne ustrezajo, nas označijo za nekoga, ki se je nekomu "prodal", ali pa za nekoga, ki je "zblojen"."

Ponedeljek, 27. november 2017

Dr. Miroslav Radman, znanstvenik: "Biološko staranje je kulturni vandalizem. Ko bi lahko bili posamezniki najbolj učinkoviti, pridejo biološke spremembe, alzheimer, in vse stvari gredo strmo navzdol."Sobota, 25. november 2017

Robert Pešut Magnifico, glasbenik: "Tam, kjer je veliko solza, jada in bede, tam je tudi največ veselja, sreče, ljubezni. Ker vaga deluje. Kjer je malo joka, je tudi malo veselja."Petek, 24. november 2017

Jadran Lenarčič, direktor Instituta Jožef Stefan: "Izgubljamo najbolj talentirane mlade in jih bomo čez čas iskali z lučjo."Četrtek, 23. november 2017

Janez Rakušček, izvršni kreativni direktor agencije Luna: "Vsebine, ki vzbujajo zanimanje v današnjem svetu kratkega razpona pozornosti, praviloma učinkujejo ekscesno, trivialno in brezpredmetno. In takšen postaja tudi politični diskurz."

Sreda, 22. november 2017

Milan Zver, evropski poslanec: "Trump je dokazal, da je demokracija bolj stvar trga kot korporativnega dogovarjanja gospodarskih, političnih in medijskih elit. Trg pa je včasih nepredvidljiv ..."

Torek, 21. november 2017

Dr. Peter Gabrijelčič, profesor: "Če si država, moraš teritorij obvladovati prostorsko, socialno, ekonomsko in kulturno. Koroški prostor že ubira poti drugam, saj bo regija šla tja, kjer ima boljše možnosti. Tukaj je že ogrožena država."

Ponedeljek, 20. november 2017

Izidor Gašperlin, partnerski in družinski terapevt: "Ne sekirajte se, če ste neodgovorni, sekirajte se, če glede tega nič ne naredite."

Sobota, 18. november 2017

Miha Kuhar, industrijski oblikovalec: "Večni izgovor, ki ga preprosto ne morem sprejeti, je pomanjkanje denarja. Gre za pomanjkanje znanja, najbolj pa za pomanjkanje odnosa in interesa."

Petek, 17. november 2017

Zasl. prof. dr. Alojz Križman, nekdanji rektor Univerze v Mariboru: "Razum in odgovornost sta poglavitni zadevi, ki ju potrebujemo."Četrtek, 16. november 2017

Ksenija Mišič, igralka: "Bog masakra je mentalna slika naše družbe, ki se raje zmasakrira, kot modro pogovori in pristane na neke kompromise, ki ne pozna kritičnega pogleda nase in na dejansko situacijo, ampak slepo in strogo zagovarja ego."

Sreda, 15. november 2017

Miha Blažič, aktivist: "Sedaj je trenutek, da se vprašamo tudi o deportacijah, za katere nihče ne izve, o ilegalnih odvzemih prostosti in drugih praksah, ki so se uveljavile in so tolerirane, ker se o tem ne pogovarja dovolj."

Torek, 14. november 2017
: "Ne sekirajte se, če ste neodgovorni, sekirajte se, če glede tega nič ne naredite."

Torek, 14. november 2017

Tanja Fajon, evropska poslanka: "Nacionalne ekonomije se globalizirajo, nacionalne vlade pa centralizirajo. Regionalne identitete pos-tajajo vse bolj odločene, da uresničijo pravico do svobode in odločanja o lastni usodi."Ponedeljek, 13. november 2017

Tone Partljič, pisatelj in nekdanji politik: "Nezadovoljstva državljanov ni iskati pri predsedniku, ampak v surovi ekonomski in finančni situaciji v svetu in med poniglavci med elito tudi pri nas."

Sobota, 11. november 2017

Nika Kovač, sociologinja in antropologinja: "Svobodne izbire ni, če ženska nima ekonomske varnosti, in ni je, če okolje ženski ne priznava popolne svobode pri razpolaganju z lastnim telesom."Petek, 10. november 2017

Branko Žnuderl, raziskovalec javnega mnenja: "Mogoče pa na udeležbo na volitvah ne smemo gledati kot na pravico, ampak bi bilo prav, da jo razumemo kot svoboščino, ki so nam jo v preteklosti priborili in jo moramo ponovno udejanjiti. "

Četrtek, 9. november 2017

Mojca Kleva Kekuš, bivša evropska poslanka: "Najbogatejši, ki si lahko privoščijo najboljše pravne strokovnjake, bodo vedno pred zakonodajno vejo oblasti, pa naj bodo to evropske institucije ali nacionalne vlade in parlamenti."

Sreda, 8. november 2017
: "Sedaj je trenutek, da se vprašamo tudi o deportacijah, za katere nihče ne izve, o ilegalnih odvzemih prostosti in drugih praksah, ki so se uveljavile in so tolerirane, ker se o tem ne pogovarja dovolj."

Sreda, 8. november 2017

Dr. Andraž Teršek, ustavni pravnik: "Suverenost je neposredno povezana s posameznikom kotčloveškim in moralnim bitjem, posameznikomkot osebo - in končno s človečnostjo. Pristna suverenost zato lahko izhaja le iz koncepta temeljnih človekovih pravic in svoboščin."Torek, 7. november 2017
Friderik Klampfer, filozof in profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru: "Prosto po Orwellu, na tej naši univerzitetni živalski farmi so eni bolj enaki kot drugi."

Ponedeljek, 6. november 2017

Igor Dovnik, pediater: "Z javnimi razpisi se je skušala odstraniti korupcija, vendar korupcija vedno najde pot. Ne morete napisati takšnega zakona, da se denar ne bo izgubljal. Tudi voda vedno najde pot."

Sobota, 4. november 2017

Prof. Peter Klepec, filozof: "Izbire in neizbire vedno oblikujemo ljudje. Za to smo odgovorni ne glede na to, ali imamo od tega koristi ali ne. Svet lahko spreminjamo."Petek, 3. november 2017

Marjan Pipenbaher, inženir, projektant, nagrajenec za inženirske dosežke: "Znanje je, treba ga je izkoristiti, saj je za majhen narod, kot smo mi, to edina agenda."

Četrtek, 2. november 2017

Dr. Tomaž Deželan, profesor na FDV: "Če bi predsednik deloval proaktivno in družbeno angažirano, bi tudi volivci v njem videli več kot imenovalca elitnih funkcij."

Ponedeljek, 30. oktober 2017

Doc. dr. Andraž Stožer, znanstvenik: "Če je naš urnik kronično neusklajen z notranjo uro, se poveča tveganje za nekatere bolezni. Težave za človekovo počutje in zdravje, tudi hude, se pojavijo, kadar se izgubi usklajenost med zunanjo in notranjo uro."Sobota, 28. oktober 2017

Geza Erniša, častni škof Evangeličanske cerkve:"V družbi, ki jo živimo in ustvarjamo, bomo morali slej ko prej spoznati, da za naše dobro in dobro generacij, ki bodo še prišle, mora vrednota človekovo dostojanstvo biti naš najvišji cilj, ki ga ni mogoče kupiti za noben denar."

Petek, 27. oktober 2017

Rasto Ovin, ekonomist, dekan Fakultete Doba: "Slovenska politika išče rešitev, po kateri bi lahko še naprej obvladovali NLB, njene težave pa zaračunali davkoplačevalcem."

Četrtek, 26. oktober 2017

Ninna Kozorog, zdravnica: "Bomo toliko časa hodili po robu, da bo celotna zdravstvena dejavnost centralizirana v večjih mestih, vsi odročni kraji pa bodo lahko zdravniške nasvete iskali v Gorskem zdravniku?"

Sreda, 25. oktober 2017

Aleš Novak, bodoči direktor Borštnikovega srečanja: "Borštnikovo se je rodilo in razvijalo v Mariboru, prepričan sem, da bo tukaj ostalo, ne glede na to, kdo ga bo vodil in kdo bo minister."

Torek, 24. oktober 2017

Pavel Gantar, nekdanji politik: "Po volitvah? Tistih, ki so neizrekljivo besni in nezadovoljni z lastnimi razmerami in za to krivijo izključno druge, utegne biti vedno več."Ponedeljek, 23. oktober 2017

Dr. Andrej Ekart, okrajni sodnik: "Sodstvo ne more pričakovati, da bo ravno priljubljeno, a namen sodstva je, da odloči v sporu in da si s svojimi pravilnimi in poštenimi odločitvami pridobi zaupanje med ljudmi."

Sobota, 21. oktober 2017

Saša Pavček, dobitnica Borštnikovega prstana: "Igralski poklic ni samo rdeča preproga, je tudi makadam in gorska pot."

Četrtek, 19. oktober 2017

Marko Vezovišek, scenarist: "Danes Shakespearjevega klasičnega ogledala ne moremo več nastavljati. Kar je ostalo, je selfie, ki potrjuje lastno idealizirano sliko."

Sreda, 18. oktober 2017

Peter Lovšin, pevec: "Tako kot se je treba držati logičnega zaporedja akordov v rokenrolu, tako se je treba držati logičnih zakonov upravljanja države, da lahko ta kar najbolje služi državljanom. Pri nas te logike ni več."

Petek, 13. oktober 2017

Andrej Velkavrh, meteorolog: "V našem hitrem življenjskem ritmu jesen dela za nas. Nas skuša vsaj malce upočasniti. Vprašanje pa je, ali se ji znamo predati, ali smo to v sebi sploh še zmožni občutiti."

Četrtek, 12. oktober 2017

Bojan Dobnik, predsednik društva Ozara: "Ob povečanem tempu dela, ki ga diktirajo številna komunikacijska orodja in kanali, postaja zmeraj bolj zabrisana ločnica med zasebnim in službenim življenjem."

Sreda, 11. oktober 2017

Vlasta Zorko, kiparka: "Samozavest je kanček pripomočka, da človek lažje preživi tudi najhujše."

Torek, 10. oktober 2017

Roman Košir, zdravnik: "Ni pošteno, da delaš kot črna živina ob polnoči. Četudi si v turnusu. Človeški bioritem ni tako naravnan. Gre morda pet let, deset, potem pa se ljudje utrudijo, iztrošijo."

Ponedeljek, 9. oktober 2017

Tadej Golob, pisatelj: "Kar me moti pri svojih Štajercih, je to, da nenehno zahtevajo potrditev štajerskosti. Od izbire tem do sovraštva do Ljubljane, kar je še posebno neumno, ker je Ljubljana vsaj tretje, če ne že drugo največje štajersko mesto, toliko nas je tam."Sobota, 7. oktober 2017

Dušan Semolič, dosedanji predsednik ZSSS: "Od sindikatov se veliko zahteva: naredite to in to! A logika ni prava. Stopi v sindikat in skupaj lahko rečemo, naredili bomo to, dajmo si to izboriti. Stopi zraven."

Ponedeljek, 2. oktober 2017
Elizabeta Planinšič, novinarka Večera: "V zavest si bo treba vtisniti, da nasilje ni rešitev. Nikoli in nad nikomer. Ne nad žrtvijo in ne pozneje nad njenim rabljem."

Copyright (c) Časnik Večer, november 2018 - O podjetju - Pravila in pogoji nagradne igre Bob leta 2018 - Splošni pogoji uporabe