Maribor, 10. januar 2019

KDO BO BOB LETA?


Glasovanje za bob leta 2018 je zaključeno. Kdo je po mnenju Večerovih bralcev in širše slovenske javnosti lani najbolje rekel bobu bob, bo znano v soboto, 19. januarja, zvečer. Slovesna razglasitev 20. boba leta bo v Veliki dvorani SNG Maribor. Prireditev bo v živo predvajala Televizija Slovenija na prvem programu ob 20. uri, gledalci pa si lahko tudi letos obetajo praznik odkrite besede z voditeljem Jurijem Drevenškom, ki ga bodo popestrili odlični glasbeni gostje.

Dobitnik boba leta bo eden izmed desetih finalistov:

Rok Vevar, publicist in arhivar sodobnega plesa: So reči, pri katerih država ne sme varčevati, razen če leta 1991 morda nismo ustanovili podjetja.

Anja Golob, pesnica in urednica: Zase v družbi ni mogoče pričakovati drugačne obravnave od te, ki smo je sami sposobni do soljudi, posebej teh, s katerimi se ne strinjamo.

Goran Vojnović, pisatelj: Še nikoli nismo imeli toliko pripomočkov za komuniciranje, a komunicirali tako malo. Literatura te sili, da prisluhneš nekomu, ki mu v realnosti ne bi.

Bogdan Knavs, frančiškan: Ko srečamo ljudi v stiski, vidimo, da so kot mi, s svojimi kvalitetami in s svojimi mejami. Ko jih spoznamo, se jih več ne bojimo. Zelo pa se moramo varovati 'lažnih novic', ki podžigajo naše strahove.

Prof. dr. Verica Trstenjak, pravnica: Politikom sporočam: ne govorite, da podpirate strokovnjake. Podpirate jih le, če so slučajno vaši. In politiki, ne govorite, da podpirate vračanje strokovnjakov iz tujine, ker jim vračanje preprečujete.

Tone Partljič, pisatelj: Ne razumem, kako lahko vlado v teh dneh sestavlja cela Slovenija, na volitve pa je šel le vsak drugi Slovenec.

Prof. dr. Matjaž Perc, fizik: Morda pa nam le uspe prehod v stanje, kjer se bomo vsi zavedali, kaj bomo izgubili, če bo ostalo vse po starem.

Majda Rižnar, profesorica: Kot družba se bomo morali upočasniti. Da ne bomo imeli dedki in babice slabe vesti zaradi požrešnega kapitalizma, ki vnukom krade čas staršev, nam pa prepotrebni počitek.

Boštjan Gorjup, menedžer: Naša največja težava ta trenutek je enormen odliv mladih v tujino. Nam se hiša ruši v temeljih. Kaže, da smo preslišali vse alarme. Brez prispevka teh možganov pri nas ne bo razvoja in napredka.

Branko Cestnik, teolog, župnik: Praznik združuje. Če razdružuje, ni praznik.

Sponzorji prireditve Bob leta: Zavarovalnica Sava, Moga, Vzajemna, Prohit, Pošta Slovenije, Marles, Ekosen, Impol, Remax Optika Kobilica in Avto Koletnik – uradni prevoznik za Bob leta.
Dodatne informacije:Copyright (c) Časnik Večer, november 2018 - O podjetju - Pravila in pogoji nagradne igre Bob leta 2018 - Splošni pogoji uporabe